Cum acționezi când te rătăcești într-o pădure

Cum acționezi când te rătăcești într-o pădure și, în plus, se lasă noaptea? Învață de la un expert ce trebuie să faci ca să ieși învingător din orice situație.

„Supraviețuire nu înseamnă confort“, spune Joel Lambert. În situații-limită trebuie să folosești toate resursele de care dispui ca să rămâi în viață. Însă, când ești pus în fața pericolului, totul se rezumă la experiența și pregătirea ta. „Orice instrument ori gadget pe care-l ai la tine nu va fi bun de nimic dacă nu știi la ce-ți folosește“, spune gazda programului de supravieţuire Manhunt. În fiecare episod, Joel identifică şi foloseşte în favoarea lui punctele slabe ale fiecărei unităţi de elită, ajutat de tacticile diversioniste şi tehnicile de supravieţuire învăţate în cei 10 ani de experienţă ca membru al trupelor de elită SEAL. Pe ce mizează el? Pe intuiție, instincte ascuțite și o vastă experiență acumulată în misiunile de luptă din Afganistan și în războiul din fosta Iugoslavie.
Tacticile aplicate de Joel în misiunile sale pot fi folosite la fel de bine când te rătăcești într-o pădure, de exemplu. Sau când ești prins sub ruinele unei clădiri, în urma unui cutremur. Dar și când ești nevoit să înnoptezi într-o zonă în care există riscul să fii atacat de animale sălbatice.

Joel Lambert este specializat în misiuni de salvare şi ştie cât de important e să oferi indicii corecte.

Dacă te-ai rătăcit şi te învârţi fără sens în acelaşi perimetru, trebuie să acţionezi cât mai repede. „De cele mai multe ori, vei fi căutat prin intermediul forţelor aeriene“, spune Joel. Aşa că, dacă te afli într-o pădure, prima regulă este să ieşi într-o zonă cu vizibilitate crescută. „În rucsacul meu am un obiect esenţial în supravieţuire – un material VS 17. Dacă îl atârn într-un copac sau îl pun pe sol, va fi vizibil la distanţă de câţiva kilometri“, spune el. (Un produs similar este ResQBrite, amazon.com, 45$.) De asemenea, poţi să faci un foc ori să foloseşti crengi şi pietre pentru a construi un obiect mare, care să poată fi reperat din zbor: o săgeată uriaşă, un triunghi. „Acestea sunt semne universale, pe care salvatorii se aşteaptă să le vadă când caută victime“, spune Joel.

Expertul lunii
Joel Lambert – specialist în misiuni de evadare, rezistență și fugă – este gazda emisiunii de supraviețuire Manhunt de pe Discovery Channel, o versiune extremă a jocului „de-a v-ați ascunselea“. În fiecare episod el se întrece (într-o cursă contra-cronometru) cu membri ai celor mai prestigioase trupe militare din ţări precum Africa de Sud, Panama, Polonia sau Filipine. Regula îi permite să aibă asupra lui doar un rucsac cu articole de bază pentru supravieţuire şi un bidon cu apă. Îl poți urmări pe Joel în fiecare duminică, de la 10:00 p.m.

Add a comment

HTML code is displayed as text and web addresses are automatically converted.

Add ping

Trackback URL : http://you.survivalmangalia.ro/index.php?trackback/15

Page top